Klinika jednodenní chirurgie

Spojení disciplinovanosti pacienta a moderní medicíny

AH,  pacientka 78 let, měla od roku 2017 kardiostimulátor, v roce 2022 byla operovaná pro perforovanou divertikulitidu se zánětem pobřišnice. Tuto těžkou operaci přestála dobře, ale rok po operaci se jí v rozsahu celého řezu objevila velká břišní kýla, kýla se zvětšovala a byla bolestivá při pohybu.

Přišla s žádostí o operační řešení, CT vyšetření ukázalo kýlní branku s příčným průměrem 15 cm, podélným 20 cm a vakem o průměru 25 cm. Byla odeslána na plicní a kardiologické vyšetření, které  ukázalo dobrý stav pacientky. S operačním řešením těchto břišních kýl máme velké zkušenosti, ale zde se jednalo o pacientku 78 let s kardiostimulátorem a velkou kýlou.

Největším problémem u těchto pacientů je dobré zvládnutí pooperačního průběhu. K tomu potřebujeme velkou spolupráci pacienta. Většinou mají pacienti nadváhu, musí zhubnout a musí zlepšit svojí fyzickou kondici. Toto jsem požadoval po paní AH a ona zhubla, několik měsíců denně chodila několik pater a pilně si stahovala kýlu břišním pásem. Absolvovala naši poradnu ERAS. Vše splnila, a protože jí kýla velmi bolela a překážela, například si nemohla zavázat tkaničky u bot, tak požadovala operační řešení.

Medicínská indikace, dle doporučených postupů, byla hraniční. Nevěděl jsem, jak se rozhodnout, operovat, nebo ne? Rozhodla poslední otázka, kterou jsem pacientce položil. Jakého věku se dožila Vaše maminka, odpověď byla 95,5 roku. To rozhodlo.

Provedl jsem operaci, pacientka vše dobře přestála, 3.den po operaci byla propuštěna do domácího ošetření, 10 dnů po operaci přišla na odstranění stehů. Toto je foto 3 týdny po operaci.

Je radost operovat pacienty, kteří dobře spolupracují.

Všem takovým děkuji, MUDr. Ludvík Winkler

Triton IT