Klinika jednodenní chirurgie

Až jak velký může být kámen žlučníku?

Největší zaznamenaný žlučový kámen (konkrement žlučníku) byl nalezen v Maďarsku a vážil ohromujících 1,9 kilogramu (4,18 liber) s průměrem asi 13 centimetrů (5,12 palce). Tento rekordní žlučový kámen byl však objeven až při pitvě pacienta. Obvykle jsou žlučové kameny mnohem menší, pohybují se od několika milimetrů do několika centimetrů.

Takhle velké konkrementy se ale nevyhýbají ani našim krajinám. V září 2024 jsme u nás, v Palas Athéna, operovali pacientku s opravdu velkým žlučníkovým kamenem. Že půjde tentokrát o Goliáše jsme věděli už z předoperačního vyšetření, ale nález dokázal předčít naše očekávání.

Jednalo se o žlučový kámen zelené barvy, který vyplňoval celý žlučník. Měl délku 70, šířku 51 a hloubku 45 mm! Hmotnost kamene byla odhadem 200-250 gramů. Takhle velký kámen nebyl v našem písemnictví dosud zaznamenán – kolegové z EUC referují o konkrementu s největším rozměrem 60 mm.

V Palas Athéna operujeme ročně kolem 1000 žlučníků. Většina z nich má několik kamenů o průměrné velikosti 1 cm. Připomínáme, že všechny kameny ve žlučníku jsou nebezpečné – ty malé dokáží uniknout z vývodných cest žlučníku do žlučovodu, který můžou ucpat a způsobit závažné komplikace. Ty velké, kromě toho, že způsobují bolestivé tlaky v podžebří, vytvářejí na sliznici žlučníku vředy, které mohou přejít do zánětu, v extrémních případech vyvolat i nádorové bujení ve stěně žlučníku.

Proto – nenechávejte si své kameny pro sebe! Přijďte se poradit a hlavně, přijďte k operaci.

Triton IT