Klinika jednodenní chirurgie

Tříselná kýla

Co je tříselná kýla?

Jedná se o kýlu lokalizovanou v oblasti pravého, nebo levého třísla, nebo oboustranně. Kýla je otvor (kýlní branka) v břišní stěně, přes který vyklenují vnitřnosti (nejčastěji břišní tuk, nebo střevo) ven z břišní dutiny do podkoží. Vzniká v místech oslabení břišní stěny. V tříslech u mužů procházejí přes malý otvor v obou tříslech cévy a chámovod do varlete. U žen v těch samých místech proniká přes drobný otvor břišní stěnou děložní vaz, který fixuje dělohu. Když se tento otvor zvětší, začíná tam vyklenovat něco, co nemá. 

Jak se tříselná kýla projevuje?

Pacient si nahmatá, nebo pozoruje bulku v třísle, která je většinou měkká a většinou se dá zatlačit zpátky do břicha, hned po té ale znovu vyleze. Kýla může být citlivá, ale nemusí být. Časem se kýla jen zvětšuje, samovolně se neztratí. Pokud se neléčí, může narůst i do velikých rozměrů, u mužů může zasahovat pak do šourku.

Co je příčinou vzniku tříselné kýly?

Přesná příčina není jasná, každopádně k vzniku tříselné kýly přispívá zvedání těžkých břemen a vrozené oslabení vaziva, nebo anatomická predispozice, často se kýla vyskytuje u rodičů, nebo dětí pacienta.

Co hrozí při tříselné kýle?

Kýla většinou není bolestivá a většinou nezpůsobuje zásadní potíže, může být ale citlivá, může vyvolávat pocit pálení, nebo dyskomfortu. Časem se zvětšuje. Pokud je kýla bolestivá, její obsah se v otvoru uskřinuje. To je varovný signál. Silně bolestivá kýla, která nejde zamáčknout zpátky do břicha je projevem jejího uskřinutí. Mohou být přitom bolesti v celém břiše, zvracení, zastavení odchodu stolice a větrů. Uskřinutí kýly je způsobeno zaseknutím jejího obsahu, např. střeva v otvoru (kýlní brance) a tím začne zaseknutá část střeva odumírat. Jedná se o akutní stav, vyžadující urgentní operaci, aby střevo neodumřelo. Při výše uvedených příznacích ihned vyhledejte nemocnici.

Jak lze tříselnou kýlu léčit?

Pokud vznikne kýla, samovolně se neztratí, může se jenom zvětšovat. Jediným definitním řešením je operace. Principem operace je, že to, co vyklenuje z břišní dutiny se vtáhne zpátky do břišní dutiny a otvor (kýlní branka) se zašije, nebo se přes něj dá síťka. Tříselný kýlní pás se obecně nedoporučuje, může způsobovat oděrky, zapařování, nicméně některým pacientům může pomáhat, než se dostanou k operaci. Pás kýlu ale nevyléčí!

Jak probíhá operace tříselné kýly v Palas Athena?

V našem zařízení operujeme v drtivé většině laparoskopicky. Jedná se o operaci v celkové narkóze, při kterém vstoupíme do břišní dutiny přes 3 malé ranky, břicho se nafoukne plynem (CO2) a kamerou se snímá operace, která se promítá na obrazovce. Část, která vyklenuje ven z břišní dutiny se po uvolnění vrátí zpět do břišní dutiny a přes otvor (kýlní branku) se položí síťka (z polypropylénu) velikosti 15×10 až 17x12cm, dle potřeby se přifixuje vstřebatelnými vruty. Operace obvykle trvá kolem 30-45min při jednostranné kýle, kolem 60-70min při oboustranné kýle. U velice nemocných a starých lidí lze operaci provést v lokální anestezii, tato operace ale není laparoskopická, ale klasická – řezem. Princip je podobný – vyklenující střevo se uvolní a vrátí zpátky do břicha, otvor (kýlní branka) se zašije, nebo se přes něj uloží síťka.

Video z průběhu operace:

Jak to celé u nás probíhá?

Nejdříve je nutná konzultace s lékařem v chirurgické ambulanci, pokud se potvrdí tříselná kýla, domluví se termín operace. V domluvený termín je potřeba přijít nalačno s předoperačním vyšetřením od praktického lékaře. Ten samý den je operace. Po operaci pacient dostává léky proti bolesti podle potřeby, několik hodin po operaci něco k pití, ev. něco drobného k jídlu. Vzhledem k celkové narkóze hospitalizace pokračuje jednu noc, pak je ráno pacient propuštěn. Na kontrolu přichází za cca 10 dnů, většinou už bez výraznějších potíží, vytáhnou se stehy. Dále doporučujeme 4-6 týdnů bez větší fyzické námahy.

Jaké jsou možné komplikace operace?

Drtivá většina operací probíhá bez komplikací, nicméně může k nim dojít. Mezi nejčastější komplikace patří otok v místě kýly, nebo modřina, oboje u mužů může stékat do šourku. Může být i citlivost varlete. Někdy se v místě původní kýly vytvoří tekutina, kterou je potřeba při kontrole stříkačkou vytáhnout, někdy i opakovaně. Velice zřídka, spíše raritně se může kýla po operaci vrátit (recidiva). To lze ale znovu operovat a to znovu laparoskopicky. Je to sice pro chirurga náročnější operace, ale pro pacienta je průběh víceméně stejný, jako u první operace.

Triton IT